Gerwin van der Werf – De droomfabriek

Gerwin van der Werf – De droomfabriek het nieuwste boek in de boekenhoek. Lees meer over dit prachtige boek

Inhoud  

Het verhaal speelt zich af gedurende de drie maanden die hoofdpersoon Josie op een middelbare school werkt als docent wiskunde; vanaf haar sollicitatiegesprek en benoeming in september tot het moment dat ze ontslag neemt in november.  

Kort na het overlijden van haar grootvader, bij wie ze sinds kind veel tijd doorbracht, besluit Josie dat ze leraar wiskunde wil worden. Haar motivatie komt voort uit de opmerking die opa (zelf ooit docent) maakte dat ze een goede leraar zou zijn. Ze studeerde twee jaar sterrenkunde. Waarom? Ze wilde de sterren leren kennen omdat ze de aarde vond tegenvallen. Verder werkte ze als data-engineer op de luchthaven. Waarom zo’n goede baan opzeggen? Ze hield zich daar bezig met data-analyse van het toiletgebruik. Volgens Josie valt er nog heel wat te verbeteren aan de toiletten, maar dat mag een ander gaan doen.  

Welkom in de droomfabriek! 

Josiee heeft nog geen onderwijsbevoegdheid, maar solliciteert toch, én wordt aangenomen op de vmbo-locatie van de Wijcker Scholengemeenschap, een kleine, aftandse school in een achterstandswijk met veel armoede en criminaliteit. 

“Welkom in de droomfabriek!”,  zegt conciërge Brammert als Josie hem ontmoet op haar eerste werkdag. En Josie denkt: “Een halletje met Brammert erin was in ieder geval beter dan een lege hal, dat zag je meteen.” 

Josie heeft de grootste moeite om de leerlingen in het gareel te krijgen, haar lessen lopen stuk voor stuk in de soep, ze krijgt geen vat op de leerlingen. Maar nadat ze bij Carmen uit klas 3 op huisbezoek gaat om haar excuses aan te bieden na een voorval in de klas, heeft ze een ingang bij deze influencer en “queen bee” van de school. Er ontstaat een bijzondere relatie tussen de docent en de leerling, die gedoemd is om op een catastrofe uit te lopen. 

Mening  

Van der Werf heeft dit boek met vaart en humor geschreven. Hij kan zich goed inleven in de docenten, hun beweegredenen, hun uitdagingen. Van der Werf, zelf docent, weet als geen ander hoe het er op een school aan toe gaat, welke trukendozen leerlingen kunnen opentrekken als ze de les willen saboteren en wat docenten en leerlingen bezighoudt. In eerste instantie wekt docent Josie sympathie en medeleven op bij de lezer.  

Gaan we wat leuks doen mevrouw? 
De strijd die Josie, net als vele andere beginnende docenten, moeten voeren met leerlingen is hilarisch, maar ook realistisch beschreven, zó herkenbaar. Ga er maar aan staan! 
Toen klonk de zoemer en ging alles snel, krachtig en chaotisch. 
‘Huh, een nieuwe?’ 
‘Een nieuwe! We hebben een nieuwe voor wiskunde!’ 
‘Hé mevrouw, hebben we wiskunde van u?’ 
‘Wiskunde is zooo kut.’ 
‘Waar is die andere gast? Die met die snor?’ 
‘Die ging janken. Die is allang weg joh.’ 
‘Sick, we hebben een rooie voor wiskunde!’ 
‘Echt hè, een vuurtoren.’ 
‘Doe niet zo lullig, ze is best knap.’ 
‘Aaaah, ze is oud man.’ 
‘Hoe oud bent u? Bent u getrouwd?’ 
‘Heeft u wel eens geblowd?’ 
‘Gaan we wat leuks doen mevrouw?’ 

Josie wil Carmen “redden” en daar gaat ze steeds verder in. Van bijles in haar eigen huis tot samen roken, blowen, wijn drinken en zelfs logeerpartijen. Als lezer voel je je steeds ongemakkelijker bij de manier waarop Josie en Carmen met elkaar omgaan. 

Van der Werf schetst een triest beeld van het (vmbo-) onderwijs, de verregaande en onredelijke bemoeienis van ouders, de uitgebluste, en cynische leraren. Leraren, die haast als karikaturen worden neergezet. Mocht je de behoefte voelen om het onderwijs in te gaan, lees dan vooral dit boek en besluit of je een klagende cynicus wordt zoals Josies sectiegenoot Ludo of een immer optimistische wereldverbeteraar zoals de Nederlands docente Geke. Als je dit boek moet geloven, zit daar weinig tussenin. 

Toch is er nog een lichtpuntje: in het Naschrift beschrijft Van der Werf kort wat er terecht is gekomen van de belangrijkste personages en dat is bij de meesten verrassend positief.  

“In fictie is immers alles mogelijk. Net als in het onderwijs, als we kinderen een kans geven, en een tweede, en een derde.” 

Schrijver  

Gerwin Friso van der Werf (1969) is een Nederlands schrijver, columnist en recensent voor het dagblad Trouw en hij is muziekdocent op een middelbare school. In zijn columns gaat het vaak over het schoolleven. In 2010 debuteerde hij met Gewapende man. Daarna volgden Wild, Luchtvissers, Een onbarmhartig pad en Strovuur. Zijn jongste boek is De droomfabriek. Zijn romans werden goed ontvangen. Zowel Wild als Een onbarmhartig pad verscheen op de longlist van de Libris Literatuur Prijs. 

Tot slot 

Gerwin van der Werf – De droomfabriek 
Uitgeverij Atlascontact 
Eerste druk 2022 
285 pagina`s  

Dit mooie boek is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com en Bookspot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *