Jamie Oliver – EEN, simpel en lekker uit 1 pan 

Jamie Oliver – EEN, simpel en lekker uit 1 pan, normaal doe ik boekreviews maar nu kon ik het niet nalaten om dit kookboek met jullie te delen. Lees er snel meer over

Inhoud 

Jamie draagt het boek op aan zijn vrouw Jools: “Ik draag EEN op aan mijn eigen nummer één.”

Het kookboek heet EEN, omdat alle recepten bereid worden in één pan of ovenschaal. Daarnaast stelt Jamie zich tot doel om snelle, simpele gerechten te maken, die heerlijk smaken, betaalbaar zijn én leiden tot minder afwas.

De recepten zijn verdeeld over 9 hoofdstukken met telkens een thema, zoals pasta, groenten, vis en nagerechten. Voor elk recept zijn 2 pagina’s ingeruimd. Op de linker pagina staat aan de rand telkens een strook met foto’s van de ingrediënten. Dat zijn er nooit meer dan 8, waarvan een aantal meestal nog wel ergens in provisiekast of koelkast te vinden is. Verder staat op de linker pagina ook de lijst met ingrediënten en hoeveelheden en natuurlijk de bereidingswijze. Bij gerechten met vlees of vis staat vaak nog een tip hoe je een vega versie van het recept kunt maken. Onderaan staat een overzichtje van de energetische waarde, hoeveelheid vet, suiker, vezels, zout, enzovoort. De rechterpagina wordt volledig in beslag genomen door een foto van de bereide maaltijd.

Achterin het boek staat nog een hoofdstuk met praktische tips over gezonde, gevarieerde en duurzame voedingsmiddelen.

Mening 

EEN is fraai vormgegeven, met een overzichtelijke, logische indeling, frisse kleuren en mooie foto’s

De recepten zijn duidelijk beschreven en goed te volgen, ook voor iemand die nog weinig ervaring heeft in de keuken.

De presentatie van de gerechten op de foto’s zijn à la Jamie: de borden en pannen ogen wat slordig en rustiek opgemaakt, maar zien er altijd zeer smakelijk uit. What you see is what you get.

Uiteraard is het kookboek doorspekt met typisch “Jamie-vocabulair”. Hij presenteert Prachtige pompoensoep, Crazy cannelloni, Vrolijke kip, Fantastische viskoekjes en Weergaloze pulled pork.

Zijn gerechten zijn geniaal, fantastisch, briljant, uitbundig of hemels. De smaken zijn spannend, weergaloos, verrukkelijk en waanzinnig en natuurlijk zijn de ingrediënten zalig, fluweelzacht, prachtig, fantastisch.

De lezer wordt aangemoedigd met kreten als “Leef je uit!”, “Maak de borden lekker excentriek op!” en “Experimenteer er lekker op los!” waarmee hij de wat suffige inhoud meer spice geeft.

In de inleiding zegt Jamie: “Ik denk dat het eten in dit boek een inspiratie zal zijn voor koks op elk niveau.” Voor mij als hobbykok haal ik er echter weinig inspiratie uit. Het is allemaal wel érg simpel en weinig spannend of vernieuwend. Wel zijn het allemaal leuke en smakelijke recepten. En als je  graag wat meer uitdaging wil, kun je natuurlijk altijd de recepten als basis gebruiken en vervolgens je eigen draai eraan geven.

Ik heb een aantal gerechten gemaakt en daarbij geprobeerd me zoveel mogelijk aan het recept te houden. Hier en daar heb ik een ingrediënt vervangen, bijvoorbeeld als mijn eigen winkelier of supermarkt het niet in het assortiment heeft, zoals bimi of chili-jam, maar ik heb het wel telkens vervangen door een ingrediënt met vergelijkbare smaak, textuur en kleur.

Het eerste recept dat ik gemaakt heb, is de Sticky pindasteak uit het hoofdstuk “Dol op vlees”.  

De chili-jam heb ik vervangen door een lepel zelfgemaakte shatta en een lepel zoete chilisaus, die ik beide nog in de koelkast had staan. Het gerecht was eenvoudig te maken en was goed op smaak. Vooral citroengras en gember passen goed bij de zoet-pikante saus. De volgende keer gebruik ik toch twee pannen: koekenpan voor het vlees en wok voor de noedels. Roerbakken in een koekenpan leidt tot geknoei op het fornuis, dan was ik liever een pan extra af.

Ook de Pasta met bimi & ansjovis was goed gelukt en de vegetarische Heerlijke rossige rijst was inderdaad heerlijk. De recepten zijn goed te volgen en kloppen. Jamie weet als geen ander hoe je met weinig ingrediënten heerlijke gerechten bereidt.

“EEN is het magische nummer.”, zegt Jamie. Dat is lichtelijk overdreven. De hobby-kok die wat meer uitdaging zoekt, vindt dat niet in dit kookboek, maar voor de beginner in de keuken is het een GENIAAL boek!

Schrijver 

Jamie Oliver, geboren in 1975, is een beroemde Britse chefkok die al op jonge leeftijd meehielp in de keuken van de pub die door zijn ouders gerund werd. Daar ontstond zijn liefde voor het vak.

Hij is al jaren wereldwijd bekend van de vele kookprogramma’s op tv, zijn restaurants en een lange lijst van kookboeken. Hij wordt ook wel The Naked Chef genoemd. Zijn vrouw Jools en zijn 5 kinderen komen regelmatig terug in zijn programma’s en boeken. Zijn zoontje Buddy heeft intussen zijn eigen social-media-kanaal voor kinderen dat in het teken staat van eten en koken.

Kenmerkend voor Jamie als kok zijn de eenvoudige, maar smaakvolle gerechten. Vaak zijn het bekende en traditionele gerechten waar hij een eigen twist aan geeft. Hij maakt nauwelijks gebruik van ingewikkelde gereedschappen, apparaten of kooktechnieken. Zijn recepten zijn dus ideaal voor de thuiskok die een lekkere maaltijd op tafel wil zetten en daar niet te veel tijd mee kwijt wil zijn.

beeldbank

Tot slot

Jamie Oliver – EEN, simpel en lekker uit 1 pan 
Uitgeverij Kosmos Eerste druk 2022
309 pagina`s 

Dit kookboek is verkrijgbaar bij Bol.com, Bookspot en de boekhandel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *