Gerbrand Bakker – De kapperszoon  

Gerbrand Bakker – De kapperszoon een nieuw boek welke ik met je mag delen. Een zoektocht naar een vader. Lees er snel meer over

Inhoud  

Het verhaal gaat over drie generaties kappers: opa, vader en zoon. De zoon, Simon, is de hoofdpersoon, een weinig bevlogen kapper overigens. Zijn vader zou zijn omgekomen in de vliegtuigcrash op Tenerife. Nadat deze hoorde dat zijn vrouw zwanger was, vertrok hij zonder iets te zeggen naar Tenerife. 

Het personage van de schrijver, die in het verhaal geen naam krijgt, lijkt verdacht veel op Gerbrand Bakker: grijze borstelkop, ringetjes in zijn oor, geeft lezingen in heel Europa, reist per trein vanwege vliegangst. Leuk ook de verwijzing naar titels van zijn boeken. In de roman: “Beneden is het kil”, “April” en “Amandelbomen bloeien rood”, in het echt: “Boven is het stil”, “Juni” en “Perenbomen bloeien wit”. De schrijver is klant van Simon en wil in zijn nieuwe boek het verhaal gebruiken van Simons vader die in het gecrashte vliegtuig zat en nooit geïdentificeerd werd. Simon zit met veel vragen over het ongeluk: Waarom ging Simons vader, zonder iets te zeggen, op reis om het moment dat zijn moeder net zwanger was? Waarom wil ze hem niets vertellen? Wat weet zijn grootvader precies? Waarom zat een stagiair uit de kapperszaak in hetzelfde vliegtuig? Van zijn moeder en opa krijgt hij geen antwoorden. Hij gaat dus op  zoek naar zijn vader die hij nooit gekend heeft, het wordt vooral een zoektocht over het internet. 

In de tweede verhaallijn in het boek volgen we de vader, hoe hij vertrekt uit Nederland, waarom hij niet in het gecrashte vliegtuig zat en hoe hij een nieuw bestaan opbouwt als kapper op Tenerife. 

Mening  Gerbrand Bakker – De kapperszoon

Bakker heeft een prettige schrijfstijl, zonder poeha, gepsychologiseer en gefilosofeer, maar treffend, boeiend en met een vleugje humor. Hij is in staat om zijn personages met name door de dialogen, alledaagse “simpele” gesprekjes, tot leven te wekken: 

‘Wat heb ik nu om?’ vraagt de schrijver. 
‘Huh?’ zegt Simon. 
De schrijver beweegt zijn armen onder de kapmantel. 
‘Deze cape. Hoe noem je die?’ 
‘Een kapmantel,’ zegt Simon. 
‘Kijk, daar heb ik wat aan.’ 
‘Ben je al begonnen?’ 
Ja.’ ‘En?’ ‘Wat, en?’ 
‘Schiet het op? Heb je hier iets aan? Waar gaat het over? 

De schrijver kijkt Simon via de spiegel aan. 
‘Sorry.’ 
‘Geeft niet. Maar ik weet het ook niet. Geen idee waar het heen gaat.’ 
‘Jij liever dan ik.’ 

Simon is eigenlijk een onsympathiek personage: hij doet akelig tegen zijn moeder (zij noemt hem indolent), zit niet te wachten op klanten, is weinig spraakzaam, geilt op een verstandelijk beperkte jonge knul. En toch komt het personage ook ontroerend en kwetsbaar over, heb je soms medelijden met hem, maakt hij je aan het lachen. Kortom net een echt mens; Bakker doet dat knap!  

Ook het personage van zijn moeder komt goed uit de verf: een lichtelijk hysterische bemoeial die erg begaan is met de verstandelijk beperkten die ze begeleid bij het zwemmen. 

Het is al met al een tragisch verhaal, maar door de nuchtere schrijfstijl, de realistische dialogen en het gebruik van humor is het gelukkig geen tranentrekker geworden. 

Schrijver  

Gerbrand Bakker werd geboren op 28 april 1962 in Wieringerwaard en is een veelzijdig mens: ondertitelvertaler, hovenier, schaatsinstructeur, schrijver en columnist. Als schrijver richtte hij zich aanvankelijk op een jeugdig publiek met een etymologisch woordenboek in twee delen en de roman “Perenbomen bloeien wit”. Zijn literaire debuut “Boven is het stil” verscheen in 2006. Het boek werd in vele talen vertaald en Bakker won er diverse prijzen mee. Het verhaal werd ook op het toneel gebracht en er is een verfilming gemaakt. De afgelopen jaren heeft Gerbrand Bakker alleen autobiografisch werk, zoals “Jasper en zijn knecht” en non-fictie geschreven. Tussen zijn roman “De omweg” en “De kapperszoon” zitten maar liefst 12 jaar. Zelf zegt Bakker daarover in een interview: 

“Ik vond romans ‘stom’, ik had genoeg van het genre. Ik vond ze pretentieus, en vooral ook de mensen die ze schreven – vooral mannen – pretentieus. En als je dat zo ziet, is er eigenlijk maar één conclusie: dan kan ik ze zelf ook niet meer schrijven. Vandaar die jarenlange non-fictie, waarin ik evengoed dat beoefende wat ik erg graag wilde beoefenen: schrijven.” 

Tot slot

Gerbrand Bakker – De kapperszoon Uitgeverij Cossee bv, Amsterdam 
Eerste druk 2022 
303 pagina`s  
Omslagontwerp: Laurens Molegraaf 
Omslagbeeld: Freddie Marriage/Unsplash 
De kapperszoon is verkrijgbaar bij oa Bol.com en Bookspot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *