Benedict Wells – Hard land

Benedict Wells – Hard land een boek over een 16 jarige. Ik neem je mee in dit mooie verhaal. Lees snel verder.

Inhoud  

Het verhaal speelt zich af in 1985 in Missouri. Hoofdpersoon is de vijftienjarige Sam die een eenling en een buitenstaander is. Hij is onzeker en angstig en hij piekert veel over zijn moeder die ernstig ziek is en die altijd begripvol is. Zijn vader is werkloos en met hem heeft Sam geen goede band omdat hij zich zo afsluit voor hem. Verder heeft hij nog een oudere zus die hij weinig ziet, maar die wel belangrijk voor hem is.  

Tijdens de zomer waarin hij 16 wordt neemt hij van ellende een bijbaantje in de oude bioscoop. Daar leert hij Cameron, Brand en Kristie kennen, die alle drie iets ouder zijn dan hem en in het begin weinig van hem willen weten. Gaandeweg raken ze bevriend, op de vrijgevochten Kirstie wordt hij verliefd. Voor het eerst in zijn leven heeft hij het gevoel dat hij ergens bij hoort en geaccepteerd wordt. Toch blijft hij heel onzeker, wat hem ervan weerhoudt om zijn gevoelens te uiten. Als hij Kirstie bijvoorbeeld een compliment maakt, gloeit hij van verlegenheid. Kirsties reactie: “Dat vind ik zo fijn aan de nacht, het is het negatief van de dag, alles is omgekeerd. Luidruchtige mensen worden stiller en mensen die overdag nooit iets zeggen, laten zich ineens horen.”  

Vechtpartij

Kirstie stelt Sam regelmatig op de proef, waardoor ze hem helpt bij het overwinnen van zijn angsten. Op de dag van de uitvaart van zijn moeder onderneemt hij, zonder hulp van Kirstie, twee voor hem zeer gewaagde acties. Wells beschrijft die situaties zodanig, dat je als lezer meeleeft met alle ellende die Sam doormaakt, voor hem wil juichen dat hij eindelijk durft op te staan en tegelijkertijd in een deuk ligt vanwege het groteske.

Voor de kerkdienst komt hij zijn grootste pestkop tegen. Als die een beker milkshake over zijn nette pak kiept, trapt Sam de spiegel van zijn auto. Er ontstaat een vechtpartij, waarna hij gehavend en te laat in de kerk aankomt. Tijdens de mis brengt hij een rocknummer van Billy Idol ten gehore op zijn elektrische gitaar en om de feestvreugde te verhogen dendert zijn zus hoog in de kerk op het kerkorgel mee. Hun vader weet nog maar net de pastoor in bedwang te houden die een einde wil maken aan deze heiligschennis. Hun moeder zou het niet anders gewild hebben. 

Aan het einde van de zomer vertrekken zijn drie vrienden uit Grady om te gaan studeren, waardoor Sam weer teruggeworpen wordt op zichzelf. Het contact verwatert snel. De zomer daarna zijn ze alle drie weer terug in Grady en volgt de ontknoping van de dichtbundel “Hard land” die, hoe voorspelbaar, samenvalt met de ontknoping van de gelijknamige roman. 

ik heb het verslonden……..

Mening  

“Hard land” is een meeslepend en ontroerend verhaal over een jongen die vooral de zwarte toetsen van de piano bespeelt, zoals Kirstie zou zeggen. Gevoelens van verdriet, angst, onzekerheid en rouw voeren de boventoon. De schrijver verstaat de kunst om zich goed in zijn personages te verplaatsen, waardoor je als lezer Sam heel goed leert kennen en enorm met hem meeleeft. 

Het boek kun je vergelijken met coming-of-age films als The breakfast club. Aardig detail: op de laatste dag dat de bioscoop open is wordt deze film gedraaid en dat vinden de vrienden een toepasselijke keuze. Ook de dichtbundel “Hard land” die als een rode draad door het verhaal loopt, gaat over volwassen worden. Sams literatuurdocent die de bundel van Morris in de klas bespreekt legt het uit: “Als we naar de literatuurgeschiedenis kijken, zien we dat de klassieke held vaak een reis maakt, innerlijk of letterlijk. Die begint in de regel naar aanleiding van een doorslaggevende gebeurtenis, zoals verlies, of liefde, maar ook door een eerste confrontatie met de grote levensvragen. Dat dwingt de held tot verandering, tot rijping, hij moet zijn oude leven ontgroeien. Coming of age dus.” 

De hond de boekomslag…..

Eufancholie

Kirstie verzamelt onder andere eerste zinnen van boeken en uitspraken van mensen, die ze in een boekje opschrijft. De zin “Nieuw woord. Mengeling van euforie en melancholie.” komt van haarzelf en is voor Sam heel herkenbaar. “Daar zou een woord voor moeten bestaan,” zei ze. ‘Eufancholie’ of zoiets. Aan de ene kant barst je haast van geluk en op hetzelfde moment ben je melancholiek omdat je weet dat je ook iets kwijtraakt of dat dit moment straks voorbij is. Dat alles voorbijgaat.” Ze borg haar schrift op. “Maar goed, waarschijnlijk is je hele jeugd eufancholie”. Deze eufancholie zit sterk verweven in het verhaal. De toon wordt al gezet in de eerste zin van het boek: “Die zomer werd ik verliefd en ging mijn moeder dood.” 

Wells heeft een subtiele schrijfstijl waarmee hij de personages en hun woonplaats Grady tot leven wekt, alsof je naar een film kijkt. En dat is natuurlijk niet toevallig; het boek eindigt met “aftiteling & credits”. 

Schrijver  

Benedict Wells, pseudoniem van Benedict von Schirach, is geboren in München en wist al vroeg dat hij schrijver wilde worden. Na zijn eindexamen vertrok hij dan ook naar Berlijn om zich daar aan het schrijven te wijden. In 2008 debuteert hij met het boek “Becks laatste zomer”. Met “Het einde van de eenzaamheid” brak hij in 2016 door. Het boek is in vele talen uitgebracht en heeft diverse prijzen gewonnen.

Tot slot

Benedict Wells – Hard land  Uitgeverij Meulenhof 
Eerste druk 2021 
297 pagina`s  
Omslagontwerp: Zeno 
Omslagbeeld: Raquel Chicheri 
Dit boek is oa verkrijgbaar bij Bol.com en Bookspot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *