Thomas Olde Heuvelt – Orakel

Thomas Olde Heuvelt – Orakel een vernieuwde uitgave en wederom een horrorverhaal. Ik las al eens voor jullie Hex. Lees snel meer over Orakel.

Inhoud  

Robert Grim, het eigenzinnige personage uit HEX keert in dit verhaal terug, maar Orakel is verder een op zichzelf staand verhaal. De hoofdpersoon is Luca Wolf, een jongen van dertien jaar die verzeild raakt in bovennatuurlijke avonturen.  

Het komt erop neer dat op een dag in een bollenveld bij de duinen een oud schip verschijnt, de Orakel, dat nieuwsgierigen en hulpvaardigen laat verdwijnen, terwijl er een onheilspellende bel klinkt. Deze verdwijnselden keren vervolgens terug als zombie-achtige mens-zee-monsters en laten een spoor van doden achter, maar ook een boodschap: Geef en geef in overvloed. De zee eist offers, en telkens meer. 

De geheime diensten stellen alles in het werk om de raadselachtige gebeurtenissen, verdwijningen en doden uit de media te houden, wat steeds moeilijker lukt en steeds meer van hun improvisatievermogen en fantasie vraagt. Gaandeweg wordt duidelijk dat Luca een belangrijk medium is dat ervoor moet gaan zorgen dat de vloek van de zee opgeheven wordt en daarvoor krijgt hij hulp van een mammoet, Nunyunnini. En Nunyunnini is onverzettelijk, maar alleen als er in hem wordt geloofd. Gelukkig is Luca goedgelovig… 

Mening  

Ik lees nooit horrorboeken net zomin als ik naar horrorfilms kijk. Voor mij zijn dit soort verhalen vaak zo ongeloofwaardig dat ik me eraan erger of het lachwekkend vind. Met Orakel dus toch maar weer eens een poging gewaagd. 

De schrijver weet te boeien. Hij heeft een aantal personages heel aardig uitgewerkt, zoals Robert Grim, Luca en Eleanor. De delen tussen de intermezzo’s hebben allen een spannende opbouw, mét natuurlijk een cliffhanger. De intermezzo’s geven het verhaal een diepere lading. Op een aantal momenten in het boek wordt de spanning goed opgebouwd en wordt de lezer in het verhaal meegezogen. Bijvoorbeeld als Luca door Grim naar de hangar wordt gehaald en ze denken daar veilig te zijn, terwijl je als lezer weet dat slechterik Eleanor toch al op de hoogte is. 

Gesprekken

Olde Heuvelt heeft duidelijk moeite gedaan om zich in de hedendaagse jongerentaal te verdiepen. Hij smijt flink met Engelse begrippen; dat zorgt voor afwisseling en maakt de gesprekken levendig en overtuigend, zoals in een gesprek tussen Luca en zijn vriendinnetje Safiya: 

‘Het zijn altijd de cuties die die shit moeten oplossen.’  ‘De cuties?’ 

‘In die badjas zie je d’r behoorlijk cute uit, boy.’ 

Luca werd rood 

Of als Luca ontwaakt in het appartement van een vriend van Safiya’s nicht en terugdenkt aan de vorige dag: 

Rahini of zo. Rohinja. Ravindra – Luca kon het zich niet meer precies herinneren. Reed in een roze Eend, dat herinnerde hij zich nog wel. Safiya was like, dude, toen hij daarin kwam aanzetten, helemaal nadat Aisha hem had opgeblazen als een of andere badass mofo, maar hé, style, man. 

In zijn enthousiasme om situatie en sfeer beeldend te beschrijven, komt Olde Heuvelt met vindingrijke taalcreaties: 

“Eens was het buis- en trapwerk felgeel geverfd, nu had het incomplete skelet de kleuren aangenomen van brand, bluswater, roest en storm.” 
Huh?! Bij kleuren van brand en roest kan ik me nog wel iets voorstellen, maar de kleur van bluswater? De kleur van storm? 

Hier nog één: 
“Luca had een vage sensatie op de adem van de tijd te zweven door een ver universum.” 

Of wat dacht je van deze: 
Schreeuw maar, etterbuil,’ zei het met de borrelende stem van kwallen en zeepokken, van dode riffen en volgelopen, rottende monden. WTF?! Borrelende stem van kwallen en zeepokken?!  

HEX

In het hele boek komen we korte verwijzingen tegen naar het optreden van Robert Grim in het boek HEX. Deze hebben geen bijzondere toegevoegde waarde voor het verhaal Orakel, maar ze zijn niet storend. In de epiloog met de titel Grim wordt uitgebreider stilgestaan bij het dorp Beek uit HEX en de verdwijning ervan, inclusief 3000 inwoners . Grim keert samen met Glennis terug naar de plek waar eerst het dorp lag. ‘Beek stond niet meer op de borden. Maar het mysterie was er wel nog.’ Allerlei namen uit HEX komen terug in Grims herinnering,  maar zijn voor Orakel niet echt relevant. Hij laat zich door Glennis opsluiten in het gebied waar eerst het dorp lag. Trekt Grim zich daar terug om nu echt van zijn pensioen te gaan genieten, of zit er een vervolg op HEX aan te komen? 

Schrijver  

Thomas Baudelet Olde Heuvelt (1983) is een Nederlands schrijver van thrillers, horrorverhalen, magisch- realistische romans en korte fictie. Hij brak door met het boek HEX, dat in meer dan 30 landen is uitgebracht.  

Hij groeide op in Nijmegen, verloor al vroeg zijn vader, studeerde Amerikanistiek en Amerikaanse literatuur.  

Het is wel duidelijk dat Stephen King zijn grote idool en voorbeeld is; ook Thomas weet het bovennatuurlijke op angstaanjagende manier in zijn verhaal te verweven. En daarmee is hij ook succesvol, zowel in binnen- als buitenland. Onder andere in de Verenigde Staten en China worden zijn boeken goed ontvangen. 

Tot Slot

Thomas Olde Heuvelt – Orakel  
Uitgeverij Boekerij 
Eerste druk 2021  454 pagina`s  

Dit boek is verkrijgbaar bij oa Bol.com en Bookspot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *