Wil Demandt – Altijd Zondag

Wil Demandt – Altijd Zondag een heerlijk kookboek, van een Limburgse kok. Uiteraard is een kookboek een perfect kerstcadeau. Lees hier alles over.

Klassiekers 

Van dit kookboek word ik vrolijk, zonder ook maar een recept te lezen. Het is mooi vormgegeven, met uitnodigende foto’s, maar vooral veel grappige illustraties en héél veel recepten. De titel smaakt naar uitgebreid tafelen, op het gemak, slooowww dus. Bij het zien van de recepten loopt het water me in de mond. Veel traditionele, Frans georiënteerde gerechten, maar ook een aantal typische klassiekers van mijn geboortegrond, zoals Limburgse rijstevlaai, zoervleisch en zunjigse sop.

Kerstmenu

Bij het doorbladeren van het boek kreeg ik meteen inspiratie. Wil Demandt gaat mij helpen bij het samenstellen van het kerstmenu! Wel van tevoren nog even oefenen, want zo te zien gebruikt hij een aantal bereidingswijzen waar ik niet zo bekend mee ben. Een uitdaging ga ik niet uit de weg, maar ik zou het jammer vinden als ik de kerstdis verpruts.

Eerst maar eens met een bouillon aan de slag. Demandt wijdt 5 pagina’s aan alle mogelijke bouillons en noemt belangrijke regels voor het maken ervan. Ik kies voor de kippenbouillon, omdat ik die nodig heb voor het gerecht dat ik morgen (zondag) ga maken.

Kippenbouillon

Voor de bouillon kan ik mooi alle restjes groenten opmaken die nog in de koelkast liggen en die ik normaal zou weggooien voordat we naar de markt gaan om onze wekelijkse boodschappen te doen. Op de markt staat een goede poelier, die een lekker soepkippetje voor me heeft. Alles bij elkaar in de pot met een bosje verse kruiden, rustig laten trekken en klaar is kees. Het is natuurlijk bewerkelijker dan een paar bouillonblokken uit hun papiertjes peuteren en aanlengen met water, maar dit is wel even wat anders: een heel ander product, zonder vreemde toevoegingen. Als je genoeg maakt, kun je een deel invriezen voor een volgende keer. Niks moeilijks aan, top resultaat.

‘Zunjigse sop’

Met de bouillon van gisteren maak ik zondagse soep. Normaal ben ik gewend heldere kippensoep te maken, maar de soep van Wil wordt gebonden. Een deel van de groente waarmee de bouillon is getrokken, wordt gepureerd en door de bouillon geroerd waardoor je een “potage aux légumes’ krijgt. Vervolgens wordt de soep verder gebonden door een mengsel van eidooiers en room. Het is een heerlijke, rijke zunjigse sop geworden.

Morgen wordt een drukke werkdag, dus vanavond bereid ik alvast het vlees voor morgen voor.

Blanquette de veau met pilavrijst

Dit is een traditioneel stoofgerecht van kalfsvlees uit de Franse plattelandskeuken.

Voorin het boek staat dat de gerechten voor 4 personen zijn. Dit recept levert echter een flinke ketel heerlijke kalfsragout op waar je makkelijk met 6 van kan genieten. Eventjes werk, maar dan heb je ook wat. De pilavrijst was overigens een fluitje van een cent en overheerlijk.

Rijstevlaai

Ik ben niet zo van het bakken. Bakken vereist precisie en geduld. Pas op het einde weet je of het gebak gelukt is. Bij koken kun je tussendoor zien en proeven of je op de goede weg zit en eventueel nog wat bijsturen. Maar een echte Limburgse rijstevlaai wilde ik wel eens proberen. En met de duidelijke instructie van Wil Demandt is het me best redelijk gelukt. Het is geen beauty geworden, maar ook geen misbaksel. De volgende keer zal ik het deeg wat netter verwerken en het recept beter volgen voor de verhouding melk en rijst. De smaak was in elk geval prima en vertrouwd.

Plezier aan tafel

Wil Demandt, autodidact, heeft 35 jaar restaurant Bordewijk gerund in Amsterdam, maar de smaken van zijn jeugd in Limburg vormen steeds een rode draad in zijn keuken. Hij houdt er een bourgondische levensstijl op na. Dat is aan hem te zien en dat zie je terug in zijn recepten. Margarine komt er niet in bij deze chef en poederige mixen evenmin. Chef Demandt vindt plezier aan tafel belangrijk: lekker eten, een fijne wijn erbij en geanimeerde gesprekken. Het gaat bij hem om pure, mooie ingrediënten, waarbij zo weinig mogelijk verloren gaat. Van kop tot staart dus.

De recepten zijn goed te volgen, meestal zijn niet al te veel ingrediënten nodig en ze zijn doorgaans goed verkrijgbaar. Bij veel recepten geeft hij ook nog een wijntip. Met mijn kerstmenu gaat het helemaal goedkomen!

Kook alsof het altijd zondag is!

Altijd Zondag is geen kookboek voor haastige koks. Wil Demandt nodigt je uit om lekker te kokkerellen, in potten en pannen te roeren, heerlijke geuren te verspreiden in huis en te genieten van het resultaat. Of zoals hij zelf zegt:

“Ziehier de insteek van mijn boek: kook alsof het altijd zondag is! Je zult zien dat inspanning, aandacht en een beetje obsessie je op weg helpen in deze wondere wereld.”

En:

“Gebruik dit boek als inspiratiebron en kook met de losse hand en het grote gebaar. Receptuur is een handleiding, geen partituur! Geniet van het koken en je zult zien dat je gerechten lekker worden en plezier geven aan de mensen die je ze voorzet.”

Tot slot

Uitgeverij Carrera Culinair,  Amsterdam
Eerste druk 2021
399 pagina`s 
Opdracht: voor Momo Lou Otis Demandt
Receptuur: Wil Demandt
Tekst: Jonah Freud, Wil Demandt
Illustraties: Eliane Gerrits

Dit boek is onder andere bij Bol.com en Bookspot verkrijgbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *